Atentie, riscati o amenda dura pentru o simpla eroare la completarea unei facturi!

Facturarea este un domeniu mult mai complex decat pare!
Aflati care sunt SITUATIILE ATIPICE in care si CEI MAI EXPERIMENTATI CONTABILI AU PROBLEME!

Consultati acest ghid nou de la Rentrop & Straton!

„Dati-mi va rog dosarul cu facturi pe luna X!”
Este primul lucru pe care il auziti de obicei din gura inspectorilor in cazul unui control ANAF.
Si este logic sa fie asa. Facturile constituie elementul de baza pentru ca acestia sa inteleaga ce s-a intamplat in firma dvs. intr-un anumit interval de timp, daca ati respectat prevederile legale si daca ati calculat corect obligatiile de plata catre bugetul de stat. 

Este evident deci ca modul cum intocmiti si inregistrati facturile este esential, deoarece de el depinde pana la urma felul cum se prezinta contabilitatea firmei dvs.

1. „Cum trebuie sa intocmesc factura? Cu sau fara TVA?”
2. „Tranzactia aceasta este scutita de TVA sau neimpozabila?”
3. „Am primit o factura. Cum trebuie s-o inregistrez?”
4. „Aplic taxare inversa?”
5. „Declar in 390 sau declar in 394?”

Stiti sa raspundeti INTOTDEAUNA corect la aceste intrebari?
Ca sa evitati orice urma de nesiguranta, va invitam sa consultati lucrarea Factura de la A la Z. Impact fiscal, tratament contabil si declarativ!

Realizata de un reputat specialist, expertul fiscal Olga Crevelescu, lucrarea este un ghid practic foarte detaliat, ce contine informatii necesare despre facturare.

Facem o mentiune speciala pentru sectiunea de situatii atipice legate de facturare, cand Codul fiscal si Codul de procedura fiscala nu explica foarte bine ce e de facut si lasa loc de interpretari. Aflati din lucrare care sunt abordarile corecte.

Sa explicam putin importanta facturii...
Factura este un document justificativ care sta la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor economice, fie ca vorbim despre vanzari de bunuri sau prestari de servicii, fie ca vorbim despre achizitii de bunuri sau servicii.

De ce este foarte important ca un contabil sa stie cum se inregistreaza o factura?

Foarte simplu, inregistrarea unei facturi in contabilitate, dupa continutul si obiectul acesteia, influenteaza direct situatia fiscala intr-o firma. Iar modalitatea de facturare a operatiunilor produce efecte atat in cazul furnizorilor, cat si in cazul beneficiarilor.

Exista facturi intocmite cu TVA, facturi scutite de TVA, facturi cu taxare inversa, facturi cu mentiunea unui regim special – agentii de turism, bunuri second-hand, TVA la incasare etc.
Fiecare dintre acestea are un tratament diferit de inregistrare si de declarare. Tratamentul contabil si declarativ al facturilor difera, de asemenea, in functie de locul operatiunilor din punctul de vedere al TVA.

Lucrarea Factura de la A la Z. Impact fiscal, tratament fiscal si declarativ explica toate operatiunile privind facturarea:
  1. intocmire
  2. utilizare
  3. arhivare
  4. corectare
  5. reconstituire

De retinut!
TVA inregistrata incorect produce sanctiuni atat din punctul de vedere al nedepunerii (in termen, complet) declaratiilor de TVA, cat si sub forma penalitatilor de intarziere sau anularea dreptului de deducere.
Si din punctul de vedere al impozitului pe profit pot exista incidente, daca in continutul facturilor nu sunt identificate corect elementele din punct de vedere contabil.
Spre exemplu, in cazul achizitiei unor bunuri cu instalare, costul de achizitie include si serviciile de instalare. In cazul evidentierii serviciilor de instalare in conturi de cheltuieli, impozitul pe profit ar fi diminuat artificial si, in eventualitatea unui control, pot fi generate accesorii de plata.

Gasiti detalii complete in lucrare.


Atentie: Acest browser nu suporta fisiere PDF. Click aici pentru a downloada fisierul: Download cuprinsul lucrarii.


Exemple de situatii sensibile intalnite la facturare
 
1. O societate romaneasca achizitioneaza o linie de productie de la un furnizor din UE, aceasta este transportata si montata de furnizor in Romania, la sediul firmei. Furnizorul nerezident a intocmit o factura pentru echipament si una pentru instalare si montare utilaj. Ce regim are acesta operatiune din punctul de vedere al TVA? Dar din punct de vedere contabil?

2. O societate cu sediul Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, presteaza servicii de reparatii asupra unui bun mobil situat pe teritoriul Romaniei. Contractul este incheiat cu o alta societate, cu sediul in Austria, care prezinta un cod valid de TVA eliberat de autoritatile din Austria. In contract, in afara serviciilor reprezentand manopera sunt prevazute si consumabile: uleiuri, piese schimb. Cum trebuie intocmita factura si care este tratamentul declarativ in speta data?

3. O societatea din Romania, platitoare de TVA si de impozit pe profit, efectueaza servicii de inginerie (proiectare) catre un client din afara UE. Serviciile sunt prestate atat in Romania cat si in Irak si sunt legate de modernizarea unui bun imobil din statul clientului. Cum trebuie sa fie factura emisa catre clientul extern - cu sau fara TVA? Care sunt obligatiile declarative legate de aceasta?

Ghidul Factura de la A la Z contine zeci de astfel de studii de caz.

Avantajele dvs. daca achizitionati aceasta lucrare

Avantajul nr. 1
Aveti acces la numeroase informatii ce descriu in amanunt modul de facturare atat din punct de vedere contabil cat si din punct de vedere declarativ;

Avantajul nr. 2
Evitati sanctiunile - nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii, constituie contraventie ce se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei pana la 4.000 lei;

Avantajul nr. 3
Capatati incredere in abilitatile dvs. profesionale (aplicati imediat textul de lege/tineti seama de el pe viitor ca sa evitati si sa preveniti problemele).

Important!
Informatia din lucrare este foarte bine structurata, cu multe exemple, astfel incat dupa parcurgerea ei, stiti exact ce aveti de facut! In lucrare sunt tratate si exceptiile – baza legala + exemple. Aceste exceptii ii pun in dificultate chiar si pe cei mai buni dintre contabili!

Ati reusit sa soateti un ghid exceptional!
Felicitari, ati reusit sa scoateti o lucrare care nu numai ca explica problemele practice intalnite la facturare, dar totodata constituie si un manual util pentru contabili deoarece ofera o privire profesionista asupra unor domenii ca taxarea inversa, livrari intracomunitare, facturi in valuta, situatii cand nu e obligatorie emiterea de facturi etc. Inca o data, felicitari!

Victor Avramescu

Contabil, Ploiesti

Produsul pe scurt

Titlu: „Factura de la A la Z. Impact fiscal, tratament contabil si declarativ”
Continut: ghid complet cu informatii practice despre facturare, insotite de numeroase exemple intalnite in practica
Format: Stick
Pret: 157,5 lei (TVA inclus), redus de la 180,5 lei
Livrare: prin curier, la sediul dvs. (achitati in momentul livrarii)
Garantie: 30 de zile. In acest interval puteti returna produsul, urmand sa primiti inapoi integral suma achitata.


Cu deosebita consideratie,

Diana Andreea Tudorov
Manager produs, Divizia Fiscalitate
Grupul romano-german Rentrop & Straton

Formular de comanda

Rentrop & Straton da unda verde LIVRARII GRATUITE!
Doar in luna noiembrie costurile cu ambalarea si expeditia sunt suportate integral de Rentrop&Straton - Grup de Editura si Consultanta in Afaceri pentru comenzi mai mari de 247 RON. Produsul va ajunge la locatia precizata de dvs. prin posta sau curier.
Factura de la A la Z. Impact fiscal, tratament contabil si declarativ

Va rugam completati

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii!
Nume*
Prenume*
Telefon  
Telefonul este necesar pentru contactarea dvs. de catre firma de curierat in vederea livrarii produsului comandat.
E-mail*
Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale si de marketing.

termenii si conditiile site-ului!

* Pentru produsele in format digital, la cererea clientilor, Rentrop&Straton a decis sa ofere posibilitatea utilizarii produselor pe 3 computere diferite.